Според последния доклад на Унгарската централна статистическа служба (KSH), нивото на

...
Според последния доклад на Унгарската централна статистическа служба (KSH), нивото на
Коментари Харесай

Унгария отново първа по инфлация в ЕС, 4 пъти по-висока от средното в Еврозоната

Според последния доклад на Унгарската централна статистическа работа (KSH), равнището на инфлация в Унгария е паднало до 16,4 % през август, съобщи Телекс.

Въпреки това инфлацията е съвсем 3 пъти по-висока от междинното в Европейски Съюз и  4 пъти по-висока от междинното в Еврозоната, от която Унгария не е част.

В Унгария работи и таван за цените, което обаче не оказа позитивен резултат върху скока на цените. 

Потребителските цени са се повишили с 16,4% през август в съпоставяне със същия месец на предходната година. Последният път, когато темпът на нарастване на цените е бил по-нисък от този, беше през юни предходната година. 

Спрямо юли обаче потребителските цени са се повишили с 0,7%, което е малко по-лошо от предходния месец.

Цените на силата и горивата за семействата са се повишили доста през последната година съгласно KSH. 

След 12 месеца, храните са поскъпнали с 19,5 на 100, като най-вече е поскъпнала захарта (67,9 на 100, заради заличаването на таваните), до момента в който брашното действително е поевтиняло с 10,4 на 100.

Енергията за бита е поскъпнала с 34,7%, до момента в който цените на горивата са се нараснали с 31,1%, а услугите са поскъпнали приблизително с 13,2 на 100.

Унгарците трябваше да платят 16,4 % повече за алкохолни питиета, в сравнение с година по-рано.

Но при толкоз доста негативи по какъв начин е допустимо равнището на инфлация въобще да е спаднало? 

Причината е много забавна: макар че имаше нараствания както през базисния интервал, по този начин и в този момент, цените на храните се покачиха повече сред юли и август предходната година, в сравнение с сред юли и август тази година, тъй че точно този базов резултат в този момент понижи инфлацията.

Инфлацията доближи връх в Унгария от 25,7% през януари, а от този момент темпът на повишаване на годишна база понижава. 

Това се дължи главно на външните аргументи за инфлацията, които значително са отминали, и на главния резултат: сравняване на месец с по-високите стойности от предходната година.

Въпреки че може да наподобява като триумф, че инфлацията е спаднала толкоз доста през последните шест месеца в Унгария, тези цифри към момента са доста високи по интернационалните стандарти. 

Например данните на Евростат демонстрират, че равнището на инфлация през юни в Унгария е 19,9 %, спрямо малко над една четвърт от тази в еврозоната при едвам 5,5 %.

Прогнозите са, че данните от август е малко евентуално да окажат доста влияние върху паричната политика на Унгарската национална банка, защото инфлацията продължава да спада, както се очакваше. 

Следователно би трябвало да чакаме Паричният съвет да понижи лихвения % с още 100 базисни пункта в края на септември, като по този метод го приведе в сходство с 13-процентния главен %.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР